Başlıklar

+90 530 244 71 84

Dolgu Uygulamaları Nedir?

Vücudumuz birçok bölgesi gibi yüzümüz de zaman içinde değişikliğe uğrar. Yaşlanma olarak tabir edilen süreçte farklılıklar ilk olarak el üstlerinde, diz ve dirsek bölgelerinde, yüz bölgesinde, kadınlarda bunlara ek olarak dekolte bölgesinde kendini göstermeye başlar. Bu değişimler devam ettikçe ister istemez rahatsızlık duyulabilir. Deride kırışıklıklar, katlanmalar ve sarkmalar görülebilir. Bunun yanında yüzümüzdeki kemik yapısı zamanla çökebilir. Hastalıklar ya da yüzümüzü gerektiği kadar koruyamama nedeniyle asimetrik yüz hatlarımız ortaya çıkabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı estetik olarak daha iyi görünmek ve kendimizi daha iyi hissetmek adına dolgu uygulamalarından yararlanabiliriz. Dolgu uygulamaları kozmetik alanda büyük ilerleme kaydetmiştir. Artık cerrahi müdahaleye bile gerek duymadan deri altına uygulanan dolgu maddeleriyle daha sağlıklı, genç, zinde ve estetik görünümlü ciltlere sahip olmak adına dolgu uygulamaları yaptırabilirsiniz.

Dolgu uygulamaları yapılırken insan bağ dokusuyla birebir uyumlu dolgular tercih etmekteyiz. Bu tarz dolgu maddeleri hem daha sağlıklı olur hem de cildinizde ya da vücudunuzda herhangi bir reaksiyona sebep olmaz.  Dolgu uygulamalarında dolgu maddesi enjeksiyonla nereye enjekte ediliyorsa o bölgeye hacim kazandırır ve dolgunluk sağlar. Yanaklar, dudaklar, kırışıklıklar, alın bölgesi dolgu maddesi sayesinde daha estetik bir görünüme kavuşur. Dolgu maddeleri uygulanması gereken bölgelere uygulandığında sadece kırışıklıkları gidermez o bölgeye hacim de kazandırır.

Dolgu uygulamaları daha çok kadınlar tarafından tercih edilse de bu uygulamaların erkekler tarafından yaptırılmasında da sakınca yoktur. İhtiyaç duyan ya da estetik olarak gerekli olduğunu düşünen erkeklerde bu uygulamaları yaptırabilirler.

Dolgu Uygulamaları Hangi Bölgelere ve Ne İçin Yapılabilir?

  • Dudak ve burun arasında bulunan nazolabiyal oluğu hafifletmek için
  • Kaş arasında bulunan mimik çizgisine,
  • Göz çevresinde bulunan kaz ayaklarına,
  • Göz altında bulunan olukların dolgunlaştırılması ve cilt renginin koyuluğunun giderilmesi için
  • Dudak kenarlarındaki mimik çizgilerine,
  • Dudak bölgesine hacim vermede, dudağın asimetrisini düzeltmede ya da dudak konturünde
  • Çene ve yanak bölgesine hacim katmak ve elmacık kemiklerini belirginleştirmek
  • Kaş kaldırma işlemlerinde ve alın bölgesinde oluşan çizgileri hafifletmek için
  • Burun ucu kaldırmada, burun şeklinin düzeltilmesinde ve burun deformelerinde
  • Cilde nem kazandırmada da uygulanır.
  • Doku kaybı ya da asimetri sorunu olan bölgeler için de uygulanabilir.
  • Ağız kenarından çeneye doğru olan bölgede belirgin olan kırışıklıklar için
  • Kaş ortasında gelişen statik çizgilerin hafifletilmesi için
  • Şakak bölgesinde gelişen çöküklüğün giderilmesi için
  • Sivilceler ya da akneler sebebiyle oluşmuş çukur varsa bu çukurların kapatılmasında
  • Çene hattının şekillendirilmesi ya da hacim kazandırılması için uygulanır.
  • Kemerli burunların düzeltilmesi için de kullanılabilir.

 

Yüz dolgusu uygulamalarının amacı dudak dolgusu uygulamasından farklı olarak kişiyi yaşlılık çizgilerinden, deri sarkmalarından ve deri katlanmalarından kurtarmaktır. Dolgu maddesinin uygulanmasıyla birlikte yüz toparlanmış olur.

Dolgu Uygulamalarında Hangi Maddeler Kullanılır?

Dolgu uygulamalarında birçok ve değişik özellikte dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Bunlar geçici, yarı kalıcı ve kalıcı dolgulardır. Bu dolgu maddeleri içinde kullanımı tercih edilmeyen dolgu çeşidi kalıcı dolgudur ki bu dolgu çeşidinde sentetik malzemeler olduğundan insan vücuduna uygun değildir. Geçici dolgular hyalüronik asit dolgulardır. Bu dolgu çeşidi hem güvenilir hem de fiyat bakımından diğer dolgu türlerine göre uygun fiyatlıdır. Bu dolgunun güvenilirliği, istenildiği zaman eritilebilmesinden kaynaklıdır.

Şuan en sık yapılan ve en çok tercih edilen dolgu hyalüronik asit dolgularıdır. Bu dolgular FDA onaylı olup, insan bağ dokusuyla uyumludur ve içeriğinde hayvansal olmayan maddeler mevcuttur. Hyalüronik asitler insan bağ dokusunda su tutup hacim sağlayabilen dolgu çeşididir. Bu dolgu tipinde alerjik reaksiyon söz konusu olmaz. İnsan vücudu hyalüronik asit üretir ve bunu kollajene çevirir.

Bu yüzden de alerji riski düşüktür. Cilt enjekte edilen dolgu maddesini emdikçe uygulanılan bölgede etkileri ortaya çıkmaya başlar. Hyalüronik asit dolgular uygulanacak bölgeye göre değişkenlik gösterir. Örneğin; Alın kırışıklığı, kaş arası, ağız köşesi, burnun altı gibi yerler ve dudak şekillendirmelerde biraz daha yoğun maddeler kullanılırken, göz kenarları ve ağız kenarlarında akışkanlığı fazla olan dolgu maddesi kullanılır. En yoğun dolgu maddesi ise ağız köşesi ile burnun alt köşesindeki en derin kırışıklıklarda kullanılır. Sırt ve boyun gibi bölgelerde düşük molekül ağırlıklı dolgular kullanılır. Bu dolgunun etkisi partikül büyüklüğüne ve çapraz bağ içeriğine göre 6 ila 18 ay arasında bir kalıcılık sağlar.

Hyalüronik asit; sivilce izlerini önler ve kollajen liflerinin bakımına iyi gelir, kollajen oluşumunu destekler. Cilt iltihabını engeller. Cildi esnek tutar, pürüzsüzlük kazandırır. Cilde elastikiyet sağladığından yaşlanmayı geciktirir ve dokuları tamir eder.

Kalsiyum hidroksiapatit ve poli-L–laktik asit dolguları ise daha konsantre olan dolgu çeşididir. Bu iki dolgu çeşidi yarı kalıcı dolgu çeşitlerindendir. Bu dolgular kollajen üretimini destekler ve daha dayanıklıdır. Cilt bu dolgu maddesinde alerjik reaksiyon göstermez. Bu dolgular kademeli olarak uygulanır ve genelde 3 seanstır. 4 ila 6 hafta sonrasında kollajen üretimi başlar ve gözle görülür etkileri ortaya çıkar.Kalsiyum hidroksiapatit dolguları ortalama olarak 15 ay kalıcılık vaad ederken, poli-L–laktik asit dolguları ise yaklaşık 2 yıla kadar kalıcıdır.

Günümüzde dolgu maddesi olarak en sık kullanılan hyaluronik asit dolgulardır, onu takip eden ise kalsiyum hidroksiapatit ve poli-L-laktik asit dolgulardır. Kalsiyum hidroksiapatit dolgular laboratuar ortamında oluşturulur. İçeriğinde çeşitli maddeler vardır ve enjekte edildikten sonra hücreleri uyarır ve bağ doku üretimini arttırır. Gerekli görülürse iki ya da üç kere ek olarak uygulanabilir.

Dolgu Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Dolgu uygulamaları öncelikle işini bilen uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Uzmanın deneyimli ve işini bilen biri olması uygulamadan istediğiniz sonucu alabilmenizi sağlar. Eğer işini bilmeyen kimseler tarafından uygun olmayan, zararlı dolgu maddeleri kullanılmışsa bu durumda yaptırdığınız uygulama ile geri döndürülemez, kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Ayrıca yanlış kişiler tarafından yapılan bu uygulamalar cildi besleyen damarlarda tıkanmaya sebep olacak şekilde yapılırsa buna bağlı olarak cilt ölümü gerçekleşebilir.

Kullanılan dolgu maddeleri insan sağlığına zararlı olmayan hatta FDA onaylı maddeler olmalıdır.

Dolgu uygulamaları yapılırken her aşamada uzman hasta ile birlikte karar vermelidir. Birlikte uygun dolgu malzemesi seçilmelidir. Gerektiğinde sanal ortamda dolgu sonrası görünüm hakkında düzenlenmiş resim gösterilebilir. Bu uygulama uzman kişiler tarafından yapıldığınca gayet basit bir uygulamadır.

Yapılacak dolgu uygulamasından yaklaşık 20-25 dakika öncesinde lokal anestezili kremler uygulanır ve o bölge uyuşturulur.  Yeni ve gelişmiş dolgu işlemleri genelde ağrısızdır ve lokal anestezi ile yapılır. Bölge uyuştuktan sonra antiseptik özellikli sıvı ile o bölge temizlenir. Dolgu için özel olan enjektörlerin içindeki jel kıvamında olan dolgu maddesi küçük iğnelerle istenilen ve gerekli bölgedeki deri altına enjekte edilir. Yapılan işlem süre bakımından hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Ancak işlemler genelde 15 ila 30 dakika ara sürebilir.  Uygulama yapılacak alan ve uygulanacak dolgu miktarı arttıkça bu sürede uzayabilir. Uygulama sonrası 10 ila 15 dakika kadar uygulama bölgesine soğuk kompres yapılır. İşlem sonrası gözle görülür etki görmek mümkündür. Kırışıklık ve sarkmalarda düzelme, yüzde toparlanma görülür. Dekolte bölgesi, el ya da dirsek gibi bölgelere de yapılıyorsa aynı etki buralarda da gözlemlenmiş olur. Kullanılan dolgu malzemesinin özelliğine göre bu işlem yaklaşık 6 ila 12 ay arası kalıcıdır.

Uygulama sonrasında enjeksiyon alanlarında olan hafif kızarıklıklar ve şişlikler olabilir ancak bunlar birkaç saate, en geç birkaç güne kadar geçer. Cildin hassaslığından dolayı morarmalar meydana gelmişse bu morluklar da işlemden sonra yaklaşık olarak 7 ila 10 gün arasında tamamen kaybolur. Uygulama alanı ve miktarı arttıkça bu süre uzayabilir. İşlem sonrası etki hemen görülür. Kırışıklık ve sarkmalarda düzelme sağlanarak daha genç ve dinamik bir görüntü elde edilir. Hastanın deforme olan bölgesinin derinliğine göre ya da kırışıklık durumuna bağlı olarak ek ikinci dolgu uygulaması yapılması da kararlaştırılabilir.

Dolgu Uygulamaları Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dolgu işleminden önce ve sonra olmak üzere birer hafta süreyle kan sulandırıcılar, aspirin vb. ilaçlar kullanılmamalıdır. Ayrıca ginko biloba, sarımsak, ekinezya, ginseng gibi bitkiler de kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar ve bitkiler uygulama sırasında cilt altı kanamaya bağlı olarak morarma riskini artırdıkları için kullanılması önerilmemektedir.
  • Dolgu uygulamasından önce bir süre alkol kullanılmamalıdır.
  • Uygulama sonrası birkaç gün sırt üstü yatılmalıdır hatta yüksek yastıklar kullanılabilir.
  • Uygulama sonrasında çok su tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Uygulama sonrası yaklaşık olarak ilk 2 ya da 3 saat duş alınmamalı ve cilt kuru tutulmalıdır.
  • Uzmana sormadan uygulama sonrası cilde kimyasal kullanma, masaj vb. işlemler uygulanmamalıdır.
  • Uygulamadan sonra hamama ya da saunaya girilmemelidir.
  • Uygulama sonrası ağır sporlar yapmaktan kaçınılmalıdır. Ağzı sertçe açmak, kapamak gibi sert çiğneme hareketleri yapılmamalıdır.
  • Dudak dolgusu uygulaması yapılmışsa uygulama sonrası kişi 2 ya da 3 saat sıcak içecek ve gıdalar tüketmemelidir.

Uygulama sonrası bu gibi durumlara dikkat ettikten sonra işlem sonrası günlük yaşamınıza kolayca dönebilirsiniz.

Uygulama esnasında ya da sonrasında uygulama bölgesinde kızarıklık oluşmuşsa, kızarıklık kaybolana kadar aşırı sıcak ve aşırı soğuktan ve güneşten korunmak gerekir.

Dolgu Uygulamalarının Yan Etkileri Var Mıdır?

  • Dolgu uygulamaları sonrası dolgu maddesi su tuttuğu için geçici olarak ödem ve şişlik görülebilir.
  • Uygulama küçük iğnelerle yapıldığı için iğne yerlerinde küçük kanamalar ya da kabuklanmalar görülebilir.
  • Ayrıca morarmalar da görülebilir.

Bu yan etkiler dışında başkaca reaksiyonları ya da yan etkileri yoktur bu uygulamaların. Kullanılan dolgu maddeleri insan dokusuna en yakındır. Ancak dolgu maddesi iyi değilse ve kişi uzman, deneyimli değilse bu durumda enfeksiyon ya da alerjik reaksiyonlar söz konusu olabilir. Eğer alanında uzman kişiye yaptırılsa bu uygulama kötü estetik görüntü de mümkün değildir. İşlem yaptırılırken abartıya kaçılmadığı müddetçe iyi bir görünüm elde edilecektir.

Diğer Estetik İşlemlerle Birlikte Dolgu Uygulanabilir Mi?

Mimik çizgilerinin giderilmesi, mezoterapi vb. diğer enjeksiyon uygulamaları ile birlikte ya da aynı anda dolgu uygulamaları yaptırılabilir. Başka uygulamalarda lazer ve radyofrekans cihazlar kullanılarak ciltte ısı üretimi olacaksa dolgunun bu tedavilerden sonra uygulanması gerekir.

Dolgu Uygulaması Kimler İçin Sakıncalıdır?

Dolgu uygulamaları basit ve risksiz işlemler olduğu için genelde bu işlemi ihtiyacı olan ya da isteyen herkes yaptırabilir. Ancak aşağıdaki kişiler için bu uygulamalar risk ya da yan etki oluşturacağından dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Sinir ve kas sistemi hastalığı olan kimseler
  • Hamileler ve emzirme döneminde bulunan anneler
  • Dolgu uygulanacak bölgede enfeksiyon ya da inflamasyon olan kimseler
  • 18 yaşından küçükler (velisinin izni gereklidir ve velisi yanında olmalıdır)
  • Dolgu maddelerine karşı alerjisi olan kişiler
  • İmmünsüpresif tedavi görenler

Dolgu uygulamaları ile ilgili detaylı bilgi almak ve sıcak bir kahve eşliğinde dolgu uygulamaları için uygunluğunuzun tespiti için Çankaya, Ankara’da bulunan merkezimizde sizleri misafir etmekten mutluluk duyarız.