Başlıklar

+90 530 244 71 84

Geniz Eti

Geniz Eti

Geniz eti halk arasında genelde sonradan çıkan, burun deliklerini tıkayarak hem nefes almayı zorlaştıran hem de kimi zaman kelimeleri ağzımızdan tam telaffuzlu bir şekilde çıkmasını engelleyen et parçaları olarak bilinir. Aslında durum böyle görünse de gerçekte geniz eti ile ilgili bilinenlerin hepsi doğru değildir. Geniz eti doğarken her çocukta bulunur ve diğer bir adı adenoid olan geniz eti burun boşluğunun arkasında bulunur ve genelde üzüm salkımına benzer bir yapısı vardır. Vücudumuzda bulunan hiçbir doku ya da organ boşuna olmadığı gibi bu adenoidler de boşuna değildir. İlk işlevi bağışıklık sistemini korumak olan geniz etleri burundan giren bakteri ve virüsleri yakalayarak bünyenin bağışıklığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca sadece burundan giren bakteri ve virüsleri yakalamak ile kalmayan adenoidler aynı zamanda antikorları üreterek vücudun mikroplara karşı mücadelesini destekler. Çocukluk evresinde var olan bu adenoidler yaş ilerledikçe küçülmeye başlar hatta ergenlik yaşını geçince daha da küçülür ve yetişkin diye tabir edilen yaşa gelen çoğu kişinin geniz etleri yok olmuş olur.

Geniz etleri her ne kadar bağışıklık için bir göreve sahip doku olsa da kimi zaman zararları da olabilmektedir. Bazen küçülmesi gereken adenoidler büyüyerek burun deliklerinin tıkanmasına ya ad kulağın havalanmasını sağlayan östaki borusunun tıkanmasına neden olabilmektedir. Bunun dışında bazen de geniz eti iltihapları oluşarak çocukların daha sık hastalanmasına neden olacak bir duruma gelebilmektedir. Geniz etleri bu seviyede bir rahatsızlık oluşturduğu takdirde cerrahi operasyon ile alınması dahil tedavi edilmesinde fayda var. Bağışıklık sistemi için görevi bulunan bir doku olsa da bağışıklık sistemini tek başına ayakta tutan bir doku olmadığı ve daha birçok doku ve organ tarafından vücudun bağışıklık sitemi sağlanabildiği için geniz etlerinin alınmasında sağlık açısından bir sorun yoktur.

Geniz Etinin Belli Başlı Nedenleri

Bakteri ya da virüslerden dolayı geniz etleri enfeksiyon kaparak vücudun bağışıklık sistemini arttırması gerekirken daha çok ve daha sık hastalanmasına nende olur. Bu duruma adenoidit adı verilir.

– Özellikle çocuk yaşta ortaya çıkan geniz eti büyüme sorunu nedeniyle bazen nefes almak dahi zor bir hal alır. Kimi zaman da burun deliklerinin tıkanması nedeniyle hem mukus akışı duracak seviyeye gelir hem de telaffuz bozuklukları ortaya çıkar.

– Özellikle uyku sırasında genişlemiş ve büyümüş geniz etleri boğazdan hava geçişini engelleyecek bir yapıya kavuşarak kişinin uykusunda birkaç saniyeliğine nefes almayı durdurmasına neden olmaktadır. Gece uyku sırasında birkaç defa tekrar edebilen bu durum sağlık açısından tehlikelidir. Bu duruma uyku apnesi adı verilir.

– Büyümüş geniz etleri östaki borusunu tıkayarak kulakların hava almasını engeller. Hava almayan orta kulaklarda enfeksiyon başlar ve kulak akıntısı belli bir seviyenin üstüne çıkar. Bu durumda da bu sıvılar tüpler aracılığı ile boşaltılmaz ise kulak enfeksiyonları sık sık tekrarlanır.

Geniz Etinin Belirtileri Ve Neden Oldukları Rahatsızlıklar

Uyku apnesinin olması

Uyku sırasında sk sık horlama

Nefes alış verişi sırasında boğazda oluşan hırıltı

– Konuşurken burundan ya da genizden konuşma ve konuşulanların tam telaffuz edilememesi 

Burnun sürekli tıkanık olması nedeniyle ağızdan nefes almak zorunda kalınması

Bunlar geniz etinin belli başlı belirtileridir. Bu belirtiler var ise muhakkak doktorunuza başvurunuz.

Geniz eti ayrıca birçok rahatsızlığa da neden olarak hem sağlıklı yaşam sürmemizi engeller hem de yaşam kalitemizi düşürür. Bu belli başlı rahatsızlıklar şunlardır:

– Duyma seviyesinde düşüklük

– Orta kulakta oluşan iltihaplanma,

– Horlama ya da uyku apnesinin varlığı,

– Devamlı ağızdan nefes alma nedeniyle vücudun bağışıklık sisteminin düşmesi, ağızda oluşan koku ve vücutta oluşan sıvı kaybı,

–  Burun kanamaları,

– Ağızdan nefes almaya bağlı olarak diş çürüklerinin oluşması

Ve bunların yanında çocuklarda oluşan dikkat dağınıklığı, düzensiz ve verimsiz uyumaya bağlı performans düşüklüğü, agresiflik gibi birçok rahatsızlığa ve huzursuzluğu neden olabilmektedir.

Geniz Eti Tedavi Yöntemleri

Geniz eti tedavi yöntemlerine başlamadan önce doğru tanı yöntemlerini kullanarak geniz etinin boyutu ve geniz eti ile ilgili ortaya çıkan rahatsızlıkları tam olarak tespit ediyoruz. İlk olarak endoskopi yöntemi ile küçük kameralar kullanılarak geniz etinin boyutu görülür ve normal boyutta olup olmadığı tespit edilir.

Diğer bir tanı yöntemi olan bilgisayarlı tomografi ile burun boşluklarının tıkalı olup olmadığı ve geniz etinin ayrıntılı görüntüsüne ulaşıyoruz. Bu iki yöntem ile yeterli bilgi edinilemediği düşünüldüğü zamanlarda manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile yüksek güçlü mıknatıs ve bilgisayar kullanılarak burun boşlukları, sinüsler ve geniz etlerine ilişkin en ayrıntılı görüntülere ulaşılarak gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması aşamasına geçiyoruz. 

Geniz eti sorunları genelde çocuklarda görülür. Geniz eti tedavilerin ilk olarak konulan tanıya göre antibiyotik kullandırarak tedavi imkanı sunuyoruz. Bunun için dikkat edilmesi gereken nokta ise geniz etinde iltihaplanmanın var olup olmadığıdır. İltihaplanma olduğu durumlarda antibiyotik tedavisi uygularken, iltihaplanma ya da enfeksiyon yok ise bir süre beklemekte fayda görüyoruz. Çünkü geniz etlerinde zamanla meydana gelen değişimler normal olarak kabul edilmekte ve zamanla geniz etinin küçülme durumu söz konusu olduğu için beklemekte fayda vardır.

Bazen de geniz etleri antibiyotikler ile tedavi edilemeyecek bir boyuta ulaşmış ve çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir. Bu durumda geniz etlerinin cerrahi operasyon ile alınması tedavi yöntemini uyguluyoruz. Geniz et ameliyatına karar verebilmek için çeşitli tetkik ve araştırmalar yapıyor, geniz etinin boyutunu ve neden olduğu rahatsızlıkların ne olduğunu ortaya koyuyoruz.

Eğer geniz etinden kaynaklı olarak nefes almada güçlük, uyku apnesi, konuşma bozukluğu ve sık sık tekrarlanan geniz eti iltihabı var ise bu durumda cerrahi operasyonun yapılabileceğine ilişkin karar veriyoruz. Ameliyat yapmadan önce hastaya söz konusu cerrahi müdahaleye ilişkin yapılacakları en baştan anlatıyor ve hastanın onayını aldıktan sonra cerrahi müdahale işleminin gerçekleşmesi için çalışmalara başlıyoruz. Geniz eti ameliyatı 20 dakika kadar süren bir operasyondur. Basit bir operasyon olması nedeniyle tecrübeli hekimlerimiz ile gerçekleştirdiğimiz etkili geniz eti ameliyatı sayesinde tekrardan geniz eti sorunu ile karşılaşma ihtimalinizi ortadan kaldırıyoruz.