Başlıklar

+90 530 244 71 84

Koku ve Tat Bozuklukları

Koku ve Tat Bozuklukları

– Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu: Bu durum orta yaşlı ve yaşlı insanlarda daha çok görünürken, koku alma kayıplarının yaklaşık %20-30’unu oluşturmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının koku alma fonksiyonunu etkilediği en yaygın durumlar soğuk algınlığı, influenza ve HIV gibi virüsler olarak bilinir. Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu oluşan burun tıkanıklarında geçici koku alma bozuklukları meydana gelir. Bu durumlarda ortaya çıkan koku alma kayıplarının herhangi bir tedavisi olmamakla iyileşme arttıkça koku alma bozukluklarının ortadan kalktığı görülmüştür.

– Nazal ve Paranazal Sinüs Hastalıkları: Bu tür durumlar burun içerisinde hava akışını engeller. Nazal polipozisi olan ve olmayan kronik rinosinüzit koku alma bozukluğuna neden olan en yaygın hastalıklarındandır. Bunların yanı sıra aynı zamanda burundaki septum deviasyonu ve burun eğriliği problemleri de koku alma bozukluğuna neden olmaktadır.

– Kafa Travması: Kafa travması geçiren hastaların yaklalık %5 ila %10’unda koku kaybı yaşandığı görülmüştür. Yapılan bir çalışmada koku kaybı olan hastalara on iki hafta koku eğitimi verilmiş ve eğitim sonunda hastaların üçte birinde koku hassasiyetinin arttığı gözlemlenmiştir.

– Nörolojik Problemler:Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, epilepsi ve bilişsel bozukluklar gibi birçok nörodejeneratif hastalık koku alma duyusunda bozukluklara neden olmaktadır.

– Psikiyatrik Hastalıklar: Depresif hastalıklar, bipolar, alkolik psikoz, anoreskiya nervoza, şizofreni gibi birçok psikiyatrik hastalık koku alma duyusunu etkilemektedir.

– Toksinler ve İlaçlar: Yüksek miktarda toksine maruz kalmak koku alma fonksiyonunu etkiler. Fosfor, klorin gazı, metal tozlar, kimyasal çözücüler, asit, yağ buharı, sigara dumanı, benzin, amonyak, kuaför kimyasalları, çinkolar, ev temizleyicileri gibi maddeler koku alma fonksiyonunu etkileyen en önemli maddeler arasında yer alır. Bunun yanı sıra antiasid ve sempatomimetik, antitiroid, tetrasiklin gibi ilaçlar da koku bozukluğuna neden olur.