Başlıklar

+90 530 244 71 84

Kronik Otit Nedir?

Östaki boğazı ve kulağı birbirine bağlayan bir tüptür. Bu tüp kulağı boğazdan gelecek sıvılara ve salgılara karşı korumaktadır. Orta kulakta sıvı biriktiği takdirde bu sıvıların atılmasına yardımcı olmakla beraber hava basıncı ile dış basıncın dengelenmesini sağlamaktadır. Östaki borusu işlevini yerine getiremediğinde kulakta iltihap oluşmaya başlar ve bu iltihap basıncı artırır. Bu durumda kulaktaki basınç dengesini bozar. Bu durumun sürekli olarak yaşanmasına ise kronik otit denilir.

Travma ya da enfeksiyon sonrası zarda meydana gelen delik kapanmadığı takdirde orta kulaktaki boşluk dış faktörlere açıktır ve enfeksiyon oluşma riski yüksek olur. Bu durumda orta kulak iltihabı söz konusu olduğundan akıntılıyla birlikte kulaktan gelen pis koku meydana gelir ve zamanla hastada işitme kaybı görülebilir.

Orta kulak iltihabı çocuklarda, yetişkinlere kıyasla daha fazla görülür. Çünkü çocuklarda östaki borusu daha geniş ve kısadır. Ayrıca kadınlarda ve erkeklerde bu hastalığın görülme oranı yaklaşık olarak eşittir.

Kronik Otit En Çok Kimlerde Görülür?

  • Çok sık orta kulak iltihabı geçirenlerde
  • Yarık damak hastalarında
  • Çok fazla gündüz bakım evi ya da kreş gibi yerlerde zaman geçiren çocuklarda
  • Sağlık ve beslenme açısından yetersiz ortamlarda yaşayanlarda

Kronik Otit Çeşitleri Nelerdir?

Orta kulak iltihabı farklı şekillerde karşımıza çıkabilir.

1.Basit orta kulak iltihapları: Bu tür iltihaplanmalarda kulak zarı delik olduğu için orta kulakta bulunan iltihap kulak akıntısı şeklinde çıkar ve buna bağlı olarak da işitme kaybı görülebilir.

2.Tehlikeli orta kulak iltihapları: Bu tür orta kulak iltihaplarında kemik zarar görür. Kemik zamanla iltihaptan dolayı erimiş olabilir. Bu tür iltihaplar beyin dokusu apsesine, menejite, denge bozukluğuna, sağırlığa hatta yüz felcine sebep olabilir. İltihap hangi doğrultuda bulunuyorsa o yerlerde bu sorunlarla karşılaşılabilir.

3.Orta kulak iltihabı sekelleri: Orta kulak iltihapları zamanla iyileşip sekel bırakabilir. Bu zamanda kulak akıntısı görülmemekle birlikte kulak zarında çökmeye ya da kalıcı deliğe sebep olabilir. Ayrıca orta kulakta bulunan kemikçikleri tahrip edebilir ya da hareket problemine bağlı işitme kaybı görülebilir.

Kronik Otit Belirtileri Nelerdir?

  • Kulak akıntısı ( zamanla artıp azalabilen tekrarlayan bir akıntı )
  • Kulaktan gelen pis koku (her hastada pis koku görülmeyebilir )
  • Zamanla artan işitme kaybı

Kronik otitteki akıntı yeşil, pembe, kırmızı gibi renklerde olabilir ve bu akıntı hastanın vücut direncinin daha düşük olduğu zamanlarda kendini tekrarlar. Kulak zarı delik olduğu için orta kulakta var olan kemikçikler zamanla erimeye başlar ve kulakta tahribat ortaya çıkar. Kronik otitlerde orta kulaktaki iltihap diğer kulağa sıçrayabilir ve bu kulakta da hasara sebep olabilir.

 Bu şikayetlerle gelen hastaya öncelikle detaylı bir şekilde kulak muayenesi yapılır. Kulak kanalı ve kulak zarının olduğu yerde akıntı varsa temizlenir ve problem anlaşılmaya çalışılır. Ayrıca radyolojik incelemeler ve detaylı işitme testleri uygulanır. Tüm bunların sonunda alanında uzman olan doktor tedavi yöntemini belirler. Ameliyat söz konusu ise ameliyatın nasıl ve ne şekilde olacağı belirlenir.

 Kronik Otit Tedavi Yöntemleri

Kronik otit genel olarak cerrahi müdahale ile çözüme kavuşacak bir rahatsızlıktır. Ancak cerrahi müdahaleye kadar hastanın kulağa su kaçmamasına dikkat etmesi, akıntı şikayetinin tedavi edilmesi ve kulağın sürekli kuru tutulması önemlidir.

Kronik otit kulakta bulunan bir iltihap rahatsızlığı olduğu için antibiyotik tedavisinin uygulanması yerinde bir karar olabilir ancak bazı kronik otit hastalarında bu iyileşme sınırlı olabilir. Ancak iltihabın beyin içine ya da kulak kemiğinin dışına sıçrama ihtimali varsa antibiyotik tedavisi en önemli tedavi şekli olacaktır.

Kulak akıntısı varken kronik otit tedavi edilecekse bu durumda bakterilerin çoğalmasının önüne geçmek için kulağa damla tedavisi uygulanmalıdır. Bu sayede enfeksiyon daha kolay ortadan kalkar. Ancak orta kulak ya da dış kulakta polipler varsa antibiyotikli damlaya ek olarak kortizonlu damlalar verilebilir ancak aminoglikozid türü antibiyotikler içeren damlalar seçilmemelidir. Çünkü iç kulağa zarar verebilir. Akıntının fazla olduğunda doktorunuz tarafından kulaktaki iltihap vakumlandıktan sonra damla tedavisinin uygulanması sorunu kısa sürede çözecektir.

Kronik Otit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak zarında meydana gelen delikler nadiren kendi kendine kapandığından cerrahi müdahale gereklidir. Delik kapanmazsa enfeksiyon tekrar edecektir. İşitme kaybının seviyesine, hastanın durumuna ve kolesteatom durumuna göre aşağıdaki tedaviler yapılabilir.

Ventilasyon tüpü kulak zarına yerleştirilerek orta kulak havalandırılabilir.

Miringoplasti ile kulaktaki kemikçiklere işlem yapılmadan kulak zarı onarılabilir.

Timpanoplasti ile çökmüş ya da delinmiş kulak zarı ile orta kulak kemikçikler ameliyat edilerek onarılabilir.

Mastoidektomi ile kulak kepçesi arkasından kesi açılarak kulak sorunu giderilip sonra kapatılabilir.

Timpanoplasti ve mastoidektomi bazen bir arada yapılabilir.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası hastalarımızı pansumana çağırırız. Kulak kanalındaki tampon 7 ile 14 gün arası sürede çıkarırız

Kronik otit tedavileri ile ilgili detaylı bilgi almak için Çankaya, Ankara’da bulunan ofisimizde sizleri misafir etmek isteriz.