Bebeklerde İşitme Kaybı Belirtileri Ve Tedavileri

Bebeklerde işitme kaybı belirtileri ve tedavileri hakkında detaylı bilgilere bu yazımız ile ulaşabilirsiniz. Yeni doğanlar belirli bir süre sonrasında dışarıdan gelen seslere ve müziğe tepki verirler. Bununla birlikte seslere tepki vermeyen bebeklere dikkat etmek gerekir. Bu tepkisizliğin altında yatan temel sebep işitme kaybı olabilir.

Bebeklerde işitme kaybı kalıtsal bir hastalık olabilir. Bunun dışında erken doğum ya da zor bir hamilelikten sonra meydana gelebilir. Türkiye’de 100 bebekten 1’inde işitme kaybı ne yazık ki vardır. Bu nedenle bebeklerde işitme taraması kesinlikle yapılması gereken bir işlemdir. Bu durumun ciddiyeti sebebi ile ülkemizde Sağlık Bakanlığı bütün bebekler için mecburi işitme taraması yapmayı zorunlu kılmıştır.

Başlıklar

Bebeklerde İşitme Kaybının Olup Olmadığını Anlama

Bebeklerde işitme kaybının olup olmadığını anlayabilmek için bu gibi durumlara dikkat etmeniz gerekir;

  • Bebeğinizin çok yüksek seslere tepki vermemesi olası bir risktir. Bunun yanı sıra ani gelişen seslerle korkmaz veya sesin geldiği yöne doğru başını çevirmezse bu da işitme kaybının bir belirtisidir.
  • Bebek seslere tam anlamıyla bakmaz ve yeterli tepkiyi vermezse bu da herhangi bir işitme kaybını temsil edebilir.
  • Bebek 12 aya kadar herhangi bir ses çıkarmadıysa ve konuşma girişimi yoksa bu da işiyme kaybını işaret eder.

Bebeğiniz işitme kaybı yaşayabilir. İşitme kaybı çocuğun gelişimini etkiler. Çocuğun başarısızlığını ve sonraki dönemlerde konuşmanın gelişmesini engeller.  Psikolojik bir durum söz konusu olduğunda bebeğinizi mutlaka işitme taramasına tabi tutmalısınız. Çocuğun işitme engelli olmaması için küçükken erken dönemde tedavi yöntemi uygulanması gerekir.

Bebeklerde İşitme Taraması

Bebeklerde İşitme taraması, bebeğin kulaklarına farklı sesler verilerek yapılır. Bu işlem sırasında bebek kesinlikle herhangi bir tepki veya ağlama meydana getirmez. Bu taramada bebeğe herhangi bir ilaç veya yatıştırıcı verilmez. Bebeğin kulaklarına verilen seslerin devamında bebeğin seslere verdiği tepkiler göz önünde bulundurulur ve işitme kaybı olup olmadığı belirlenir.

İşitme taramasından sonra bebeğin işitme kaybına neden olan sorunun tedavisi başlar. Bebeğin işitme kaybının nedeni kulakta su birikmesi, ödem, kir gibi nedenler olabilir. Bu gibi sorunlarda kulak temizliği, ilaç tedavisi gibi çözümler uygulanır. İşitme sorunu kalıtsal ve konjenital bir durumdan kaynaklanıyorsa, işitme refleksi kaybın şiddetine bağlı olarak işitme cihazı ile kullanılır.

Bebeklerde işitme kaybının erken teşhis edilmesi ve teşhisten sonra erken tedavi yöntemlerine başvurulması son derece önemlidir. Bebeğinizde herhangi bir işitme kaybının olduğuna dair şüpheniz var ise Google ile bizlere ulaşarak, kliniğimizden randevu talep edebilirsiniz.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel İşitme Testleri

Güncel işitme testleri söz konusu olduğunda işitme uzmanlarının yaptığı çeşitli yöntemler akla gelmektedir. Kulak işitme uzmanlar kulağa bir kulaklık takar. Burada kulaklıkta herhangi bir ses

İşitme Kaybı Nedir Ve İşitme Kaybı Güncel Tedavileri

Çocuklarda İşitme Kaybının Belirtileri Ve Tedavisi

Çocuklarda işitme kaybının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirmelere bu yazımızda ulaşabilirsiniz. Seslerin kısmen veya tamamen duyulmaması durumuna işitme kaybı denir. İşitme kaybı geçici veya kalıcı