Çocuklarda İşitme Kaybının Belirtileri Ve Tedavisi

İşitme Kaybı Nedir Ve İşitme Kaybı Güncel Tedavileri
Çocuklarda işitme kaybının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirmelere bu yazımızda ulaşabilirsiniz. Seslerin kısmen veya tamamen duyulmaması durumuna işitme kaybı denir. İşitme kaybı geçici veya kalıcı olabilir ve bir veya her iki kulakta işitme kaybı meydana gelebilir. Her iki kulakta da kalıcı ve tam işitme kaybı olması oldukça nadirdir. Genel olarak her iki kulakta da doğuştan işitme kaybı meydana gelmektedir.

Ses dalgaları dış kulaktan kulak kanalına ardından kulak zarına ulaşır. Burada kulak zarını titretir. Kulak zarından yayılan titreşimler, üç küçük kemiği hareket ettirir. Bu hareket sesi iç kulağa iletir. Burada, iç kulağa giren ses dalgaları elektriksel mesajlara dönüştürülür ve daha sonra ses siniri yoluyla beyne iletilir.

Çocuklarda geçici işitme kaybının en sık nedeni orta kulak enfeksiyonlarıdır. Bu durumda orta kulakta sıvı biriktiğini anlarız. Biriken sıvı, ses dalgalarının kulağa iletilmesini önler. Okula başlayan her dört çocuktan birinde orta kulak iltihabı görülür.

Başlıklar

Çocuklarda İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda işitme kaybı anlaşılması kolaydır. Duyu kaybı hafif veya ilerlemiş olabilir. Bebeklerde işitme kaybının belirtisi daha kolay olacaktır. Bebekler sese karşı başını çevirerek sese herhangi bir tepki vermiyorsa, bu durum işitme kaybı olarak nitelendirilir. Bebeğin konuşması gecikir. Tamamen işitme kaybı olan bebekler, imkânsız olmasa da konuşmayı öğrenebilirler.

Sesleri duyma zorluğuna ek olarak çocuğun kulaklarında çınlama, ağrı, baş dönmesi veya denge kaybı görülür. Çocuğun sadece bir tarafa bakarak veya sıklıkla soru sorarak seslere tepki gösterdiği görülmektedir.

Çocuğun konuşmaya devam etmesi zor olacaktır. İşitme kaybı olan bir çocuk sesleri duyamaz. Bazen zemindeki ve duvarlardaki fiziksel nesnelerin yaydığı ses dalgalarının titreşimlerini hisseder veya çok düşük sesler duyar. Ancak onlar için konuşmak bir hali zordur. Bunun sebebi ise normal konuşma seslerini duyamamalarıdır.

Çocuklarda İşitme Kaybının Tedavisi

Çocukta işitme kaybına neden olan ve kulak kanalında bulunan bir topuz (kulak kiri) var ise, doktor kulağı temizleme işlemini uygular. Bir enfeksiyon varsa, antibiyotik kullanmak gerekir. Kulakta sıvı birikmesi durumunda, cerrahi olarak sıvı boşalma işlemi uygulanır.

Kulak zarındaki bir delinme kendi kendine iyileşebilir. Ancak kendiliğinden tedavi edilemiyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Ciddi işitme kaybı durumunda, çocuğun işitme cihazı takması gerekebilir. Bazı nöral işitme kaybı tipleri için doktor koklear implant tedavisi önerebilir. Çocuğa ekstradan konuşma terapisi, dudak okuma kursları, işaret dili dersleri ve özel eğitim dersleri önerilir.

Çocuğunuzda meydana gelen işitme kayıplarını detaylı inceleyebilmemiz için Google ile bizlere ulaşın. Ardından randevu oluşturmanız yeterli olacaktır. İşitme kayıpları oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Bu sebepten dolayı en kısa südre randevu oluşturmalı ve geç kalmadan tedavi yöntemlerini uygulamaya başlamalıyız.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel İşitme Testleri

Güncel işitme testleri söz konusu olduğunda işitme uzmanlarının yaptığı çeşitli yöntemler akla gelmektedir. Kulak işitme uzmanlar kulağa bir kulaklık takar. Burada kulaklıkta herhangi bir ses

Bebeklerde İşitme Kaybı Belirtileri Ve Tedavileri

Bebeklerde işitme kaybı belirtileri ve tedavileri hakkında detaylı bilgilere bu yazımız ile ulaşabilirsiniz. Yeni doğanlar belirli bir süre sonrasında dışarıdan gelen seslere ve müziğe tepki